Vládny Tupolev by po dvoch rokoch na zemi mohol odletieť do opravy

04.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Jedno zo štyroch lietadiel Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR nelieta od roku 2010 a čaká na opravu. Mala by sa urobiť v ruskom závore Aviakor Samara. Po komplikovaných rokovaniach o tom, koľko bude oprava a modernizácia vládneho Tupoleva (TU-154M) stáť, by sa tam konečne mohol dostať. Opravu zaplatí Rusko v rámci zníženia dlhu voči Slovensku.

"Po návrate prvého lietadla v roku 2008 zo závodu Aviakor sme predpokladali, že nič nebráni tomu, aby sme začali pripravovať prelet druhého lietadla do opravy," povedala TASR Emília Kočišová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Starší Tupolev z roku 1989 už má modernizáciu za sebou, v Rusku strávil šesť rokov. Druhé trojmotorové prúdové lietadlo sa však do opravy zatiaľ nedostalo, pretože Aviakor si podľa informácií z ministerstva vypýtal dvojnásobok dohodnutej ceny.

Ruské ministerstvo financií malo podľa Kočišovej od roku 2005 uzatvorenú zmluvu so závodom Aviakor na modernizáciu slovenského Tupoleva za päť miliónov amerických dolárov. "Začatie plnenia zmluvy bolo podmienené ukončením opravy a modernizácie prvého lietadla Tu-154M," vysvetlila Kočišová. Aj táto oprava sa odpočítala z ruského dlhu. Po návrate prvého lietadla však Aviakor žiadal za rozsiahlu opravu a modernizáciu druhého Tupoleva namiesto pôvodných piatich miliónov až desať. "Toto navýšenie slovenská strana nemohla akceptovať, nakoľko by muselo byť financované z rozpočtu Slovenskej republiky a vzhľadom k nastupujúcej kríze to bolo nereálne. Nepomohla ani intervencia nášho ministerstva financií u ruského ministerstva financií, lebo závod Aviakor je v súkromných rukách," povedala Kočišová. Pôvodná zmluva teda podľa nej bola zrušená, ale po dlhých rokovaniach medzi slovenským ministerstvom vnútra, ruským ministerstvom financií a Aviakorom by mala byť v najbližších dňoch uzatvorená nová zmluva na 6,6 milióna amerických dolárov. "Táto oprava bude taktiež realizovaná v rámci zníženia dlhu Ruskej federácie voči Slovenskej republike, teda bude hradená výhradne ruskou stranou," povedala Kočišová s tým, že Tupolev by sa do Ruska mohol dostať na konci augusta alebo začiatku septembra. Nemal by tam stráviť viac ako pol roka.

Tupolev TU-154 je jedno z najpoužívanejších sovietskych dopravných prúdových lietadiel a využíva sa od 70. rokov minulého storočia. Slovenské vládne lietadlá sú málo opotrebované, väčšinou dopravujú slovenských ústavných činiteľov, no vlani ich napríklad využili aj pri doprave slovenských občanov z Egypta, keď v krajine zúrila revolúcia. Okrem dvoch lietadiel TU-154M má Letecký útvar Ministerstva vnútra SR dve lietadlá JAK-40 a niekoľko vrtuľníkov.
 

Vyberte región